2023 Sonu Portföy Durumu

2023'ün son gününden Herkese Merhaba 👋


Öncelikle yeni yılın hepimize huzur, mutluluk ve sağlık getirmesini diliyorum 🙏🧿 Geçtiğimiz yılı değerlendirecek olursak, oldukça sıkıntılı bir yılın geride kaldığı görülebilir. Ancak kendi açımdan düşünecek olursam da, benim için hem zorlu hem de öğretici bir yıl olduğunu söyleyebilirim.

Bu yıl bir ara portföyümün değerinde neredeyse %20'lik bir düşüş yaşadım. Ancak bu azalış, benim için yatırım stratejimi gözden geçirme ve risklerimi daha iyi yönetme fırsatı oldu. Bu dönemde yaptığım analizler ve aldığım dersler sayesinde, portföyümü daha sağlam bir temele oturtmaya çalıştım. 

2024 yılı için ise, yatırım hedeflerimi şu şekilde belirledim:
  • Portföy değerini korumak ve mümkünse yıl sonuna kadar toplam miktarı 20.000$'a çıkarmak.
  • Risklerimi daha iyi yönetmek ve daha dengeli bir portföy oluşturmak.
  • Yeni yatırım fırsatlarını araştırmak ve değerlendirerek portföye eklemek.
Yani portföy değerini korumak ve artırmak için, öncelikle risklerimi daha iyi yönetmeye odaklanacağım. Kısacası Eurobond vb. az riskli yatırımların ağırlığını artırma kararı aldım. Ayrıca hisse dağılımını da daha dengeli hale getirmeye çalışacağım. Bu sayede acil bir nakite ihtiyaç durumunda seçenekleriminde geniş olmasını istiyorum. 

Peki yeni yıla girdiğimiz 1 Ocak akşamı son portföy durumum ne isterseniz hemen incelemeye başlayalım:


Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere 2023 yılı biterken bir Eurobond alımı daha gerçekleştirdim. Böylece portföyümde yer alan Eurobond miktarı 2'ye çıkmış oldu. 2024 yılı sonunda bu rakamı 5'e yükseltme hedefindeyim. 

Hisse tarafına bakacak olursak bu ay pek fazla ekleme yaptığım söylenemez. Yinede tabloyu incelerseniz ufak miktarlarda da olsa AKSA, TOASO, TUPRS, ISMEN ve SISE alımları yaptığımı görebilirsiniz. Bu yıl özellikle TUPRS ve AKSA'da 1000 lota ulaşma hedefim var. Ayrıca gelecekte Serbest Gelir Ağacında pasif gelir dallarımdan sadece biri olacak olan BIST tarafı için 2030'a kadar 100k $ hedefi belirledim. Bu Eurobond tarafında ise Nominal 50k $ olacak. Yani sadece bu iki daldan senelik ortalama 7-8k $ gelir elde etmeyi planlıyorum. 


Tüm bu saydığım hedeflere bir an önce ulaşabilmek adına maaş dışı ek gelir amaçlı çok sayıda planlar yaptım ve bunları gerçekleştirebilmek için de açıkcası bazı fedakarlıklar sunmam şart gibi görünüyor. Zaten bu yolculukta asıl farkımızı ortaya koyacak ve bizi bir bir tık daha ileriye taşıyacak olan en önemli şeyde sanırım bu olacak. Aksi takdirde hedefe ulaşma süresi ciddi uzayabilir ve bunu göze alacak durumda da değilim. Çünkü gelecek beni gerçekten ciddi endişelendiriyor. Buna neden olarak ise özellikle yapay zekanın yaygınlaşması ve pek çok iş kolunu tehdit etmesi, küresel çapta ciddi resesyon tehlikesi, emeklilik yaşının çok yüksek olması ve zorlu hayat şartlarında mutlaka pasif gelire ihtiyaç duyulması...vs. gibi pek çok sebep sıralamak mümkün.


Herneyse kısacası son güncel duruma bakılacak olursa gidişatım oldukça güzel görünüyor, bakalım ilerleyen süreçlerde nelerle karşılaşacağız :) Vakit ayırıp okuduğunuz için ve bu yolculukta beni yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim.

Yeniden görüşmek dileğiyle.







Not: Yazdıklarım tamamen kendine nottur. Hiçbir tavsiye içermemektedir...